Motograndprix
Image default
Auto's en Motoren

Motokleding – mag het iets modieuzer?

Hoe ver is het met de mode in motorkledij? Vooral vrouwen lopen er echt warm voor. En het aandeel vrouwelijke bikers stijgt behoorlijk. Alleen de man op een motor, dat is al ver verleden tijd. Motorrijscholen zien steeds meer vrouwelijke klanten tegemoet, al ongeveer een kwart van al hun cursisten is vrouw. Geleidelijk aan beseft de motorkledingindustrie dat bij de aanwas van vrouwelijke bikers ook een nieuw marktsegment valt aan te boren: motokleding die modieus is. Dus niet langer de uniseks van de oude motorkledij die alleen verschilt in maatvoering voor typische vrouwen- of mannen lichamen.

Passende motorkleren voor vrouwen

Vrouwen zitten letterlijk anders in elkaar qua anatomie dan mannen. Nog steeds moeten vooral vrouwen bij het passen van motokleding er goed opletten dat de ingebouwde protectoren wel op de juiste plek zitten. Wijken die protectoren door de bouw van je lichaam net iets af, dan verlies je een heel stuk van de beschermende werking, namelijk.

Motokleding en boezem

Veel motorkledij is van het type ‘strak in het pak’. Vooral bij de sportieve jassen kunnen vrouwelijke rondingen dan nog wel eens knel komen te zitten zodat een sportjas over kan komen als een waar korset. Er is dan zelfs kans dat je niet heel vrijuit meer kunt ademen. Voor vrouwen gaat het daarom bij de pasvorm van een jas vooral om het middelste deel. Ze hebben weinig aan een herenjas omdat de borstverhoudingen van mannen nu eenmaal anders zijn dan die van vrouwen. Het is dus een kwestie van goed blijven passen en uiteindelijk die jas vinden die je én laat ademen én toch als één geheel op je lijf aanvoelt.

Heupen en taille

Het vrouwenoog kijkt vaak anders naar motokleding dan de gemiddelde mannenblik. Van nature willen vrouwen ook dat hun kleren er mooi uitzien. Zo hebben nogal wat vrouwelijke bikers problemen met heupprotectoren. Zelf behept met bredere heupen dan de heren, vinden ze dat die protectoren hun teveel heup geven zodat ze aan charme verliezen. Ze zijn te verwijderen maar dan ben je meteen ook een deel van je bescherming kwijt. Gelukkig komen er steeds betere motorbroeken voor dames in de handel; broeken die de heupbreedte niet meteen benadrukken en geschapen lijken voor de slankere kuiten. Anno 2023 valt er in elk geval al veel meer ‘esthetisch’ te shoppen voor vrouwen dan dertig jaar geleden.

Motokleding en de binnen beenlengte van de broek

De gemiddelde beenlengte van een vrouw komt neer op zo’n 73 cm, dat is dan de binnen beenlengte. Wat opvalt bij het passen is dat een motorbroek vaak net iets te lang is. Dat hoort ook zo, want dat bevordert het draagcomfort als je eenmaal op je motor zit. Om nu goed broeken te passen, heb je er dus wel een motor bij nodig. Bij elke pasbeurt klim je op de bike en beweegt dan een beetje. Dan voel je precies hoe de motokleding zich verhoudt tot je onderlichaam. Hoe de broek past, is vooral belangrijk als je op de motor zit, dus. Want even eerlijk, je maakt in je broek duizenden keren meer rij- dan wandelkilometers.