Motograndprix
Image default
Auto's en Motoren

Wat moet je weten over de scooterverzekering?

De scooterverzekering dient net als bijvoorbeeld de autoverzekering verplicht te worden afgesloten op het ogenblik dat je eigenaar en bestuurder wordt van een scooter. Voor een scooter geldt namelijk dat ze net als een auto onder de noemer valt van de gemotoriseerde voertuigen. Op het moment dat je er de openbare weg mee op wil in Nederland dient deze altijd over ten minste een WA-verzekering te beschikken. Ben jij ook de trotse eigenaar van een scooter en wil je daar dan ook graag een passende verzekering voor afsluiten? Dan zal je kunnen vaststellen dat de informatie die je aantreft hier op deze pagina je daar zeker en vast bij kan helpen.

Welke verschillende scooterverzekeringen bestaan er?

Laat ons in eerste instantie even een blik werpen op de verschillende scooterverzekeringen die er bestaan. Wanneer we dat doen kunnen we vaststellen dat er een onderscheid kan worden gemaakt tussen in totaal drie verschillende verzekeringen. Het gaat hierbij dan om de volgende:

  1. De WA-verzekering;
  2. De WA+ beperkt casco scooterverzekering;
  3. De WA+ volledige casco scooterverzekering;

Voor elk type scooterverzekering geldt uiteraard dat ze over haar eigen, concrete eigenschappen beschikt. De meest eenvoudige scooterverzekering is de zogenaamde WA-verzekering. Indien je deze optie afsluit kan je enkel en alleen rekenen op een dekking van de door jou veroorzaakte schade aan derden. Dat is slechts een zeer beperkte dekking, maar je kan er wel door rekenen op een interessante verzekeringspremie. Indien het dus vooral jouw bedoeling is om de kosten van de verzekering voor je scooter zo laag mogelijk te houden is dit wellicht de interessantste optie.

Wanneer kiezen voor een uitgebreidere scooterverzekering?

Ondanks de lage verzekeringspremie waar je op kan rekenen bij de WA-verzekering is het zo dat heel wat mensen er uiteindelijk toch voor kiezen om een uitgebreidere scooterverzekering af te sluiten. Dat omwille van verschillende redenen, namelijk:

  1. De scooter die men heeft aangekocht is te duur om alleen WA te verzekeren;
  2. Er worden door de persoon in kwestie op jaarbasis heel wat kilometers afgelegd;

In het meest optimale geval kies je ervoor om de zogenaamde all risk verzekering af te sluiten voor je scooter. In die situatie zal je kunnen concluderen dat je over de hele lijn bent verzekerd tegen mogelijke schade. Deze schade kan ook door jou zelf zijn veroorzaakt. Je moet er alleen rekening mee houden dat de schade niet opzettelijk mag zijn aangebracht. In dat geval is het namelijk zo dat de verzekeraar er niet voor zal kiezen om de schade te compenseren.

Dient een scooterverzekering verplicht te worden afgesloten?

Een scooter is een gemotoriseerd voertuig. Dit betekent dat ze onder de Europese verplichting valt om ze af te sluiten. Van zodra je ervoor kiest om een scooter aan te schaffen die je in het Nederlandse verkeer gaat brengen dient ze dus te zijn voorzien van een verzekering. Let wel, het is zo dat deze wettelijke verplichting uitsluitend betrekking heeft tot de zogenaamde WA-verzekering. Een meer uitgebreide verzekering afsluiten voor je scooter is mogelijk, maar dus niet verplicht.

Drie interessante manieren om te besparen op je scooterverzekering

Nu je, je bewust bent van de verschillende soorten scooterverzekeringen die er bestaan bij Diks.nl is het eveneens de moeite waard om even verder te kijken. Hoe kan je er namelijk voor zorgen dat je de kostprijs van je scooterverzekering zoveel mogelijk binnen de perken kan houden? Dit kan gebeuren op verschillende manieren. Wij hebben alvast drie interessante tips voor je uitgezocht en hebben ze hieronder alvast voor je op een rijtje gezet. Zo weet je precies hoe je de kosten van jouw scooterverzekering zo laag mogelijk zal weten te houden.

1.) Let op de specificaties van je scooter bij aankoop

In eerste instantie is het altijd interessant om bij het aanschaffen van je scooter rekening te houden met de specificaties waarover ze beschikt. Veel mensen doen dit niet waardoor ze uiteindelijk veel te hoge kosten moeten betalen voor hun verzekering. Dat is doorgaans te wijten aan het stevige vermogen van de scooter. Des te groter het vermogen is van je voertuig, des te hoger ook de kosten voor de verzekering zullen oplopen. Wil je er dus met andere woorden voor zorgen dat je geen al te hoge verzekeringspremie dient te betalen voor jouw gloednieuwe scooterverzekering? In dat geval is het steeds een aanrader om ervoor te kiezen om gebruik te maken van beperkte specificaties.

2.) Is er sprake van een eigen risico voor je scooter of niet?

Is er sprake van een eigen risico bij jouw scooterverzekering? In dat geval is het de moeite waard om na te gaan of je deze mogelijks niet nog wat meer kan verhogen. Wanneer je dit kan doen moet je er wel rekening mee houden dat dit betekent dat je bij een schadegeval meer geld zelf zal moeten betalen. Daar tegenover staat echter dat de periodieke verzekeringspremie die je moet betalen lager zal uitvallen. Het is dus een beetje aan jou om de afweging te maken wat er het belangrijkst is.

3.) Vergelijk altijd de scooterverzekering bij verschillende verzekeraars

Last but not least doe je er in de praktijk altijd goed aan om bij het scooter verzekeren te vergelijken. Heel wat mensen zien dit over het hoofd. Zij kiezen er dan in de praktijk gewoon voor om hun verzekering af te sluiten bij de verzekeraar waar ze reeds jarenlang een beroep op doen. Dat is natuurlijk mogelijk, alleen dien je, je er wel van bewust te zijn dat de kans ongelofelijk groot is dat je op die manier te hoge kosten zal moeten betalen. In het merendeel van de gevallen is er dan namelijk wellicht een andere verzekeraar die je een betere prijs kan aanbieden voor je scooterverzekering.

Let wel op. Ben je van plan om je potentiële scooterverzekering te vergelijken? Dan zal je kunnen vaststellen dat er ook promotionele tarieven in een vergelijking aangegeven kunnen worden. Voor deze verzekeringspremies geldt dat ze slechts tijdelijk aangeboden kunnen worden met als gevolg dat je vanaf een bepaald moment zeer waarschijnlijk een hogere premie zal moeten betalen. Je zal je uiteraard ook van deze premie steevast bewust willen zijn.