Motograndprix
Image default
Auto's en Motoren

Wat moet je weten over een auto financiering?

In het merendeel van de gevallen is het zo dat ervoor het kopen van een nieuwe auto een auto financiering wordt afgesloten. Dat is het gevolg van het feit dat een auto in de praktijk wordt bestempeld als verloren kapitaal. Dat is het gevolg van het feit dat je met de aankoop van een auto in het merendeel van de gevallen geen directe winst kan realiseren. Omwille van deze reden wordt het niet aangeraden om hier je spaargeld in te stoppen. Het afsluiten van een autolening is dan de beste keuze die je kan maken wanneer je graag een nieuwe auto wenst te kopen. Ook kan het interessant zijn om de auto uit het buitenland in te voeren. Je kan een autofinanciering namelijk ook afsluiten bij een auto kopen in Duitsland.

De meeste financiële instellingen en kredietverstrekkers bieden de mogelijkheid om een lening te verstrekken voor de aankoop van geïmporteerde voertuigen. Belangrijk is echter dat je de financiering goed afstemt op de totale kosten, inclusief de aankoopprijs, importkosten, belastingen zoals BPM (Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen) in Nederland, en eventuele aanpassingen aan de auto. Het is aan te raden om vooraf goed te informeren bij financiële instellingen over de specifieke voorwaarden en vereisten voor het financieren van een geïmporteerde auto.

Hoe werkt een auto financiering precies?

Een auto financiering werkt zeer eenvoudig. In eerste instantie dien je te bepalen wat de waarde of het aankoopbedrag is van het voertuig dat je wenst te kopen. Wanneer je dat hebt gedaan kan je daar vervolgens een financiering voor aanvragen. Je kan kiezen voor een volledige financiering, maar het is tevens ook mogelijk om te kiezen voor een gedeeltelijke financiering. Wanneer je deze hebt afgesloten zal je vervolgens meteen beginnen met het maandelijks terugbetalen van de bedragen. Op deze manier wordt er op een toegankelijke manier stelselmatig of periodiek afgelost van het bedrag dat je nodig hebt voor het kopen van je nieuwe auto. 

Is een dergelijke lening interessant of niet?

Het afsluiten van een auto financiering wordt in de praktijk bestempeld als zeer interessant. Dat is onder meer het gevolg van het feit dat een auto eigenlijk wordt aangemerkt als verloren kapitaal. Wat bedoelen we daar nu precies mee? Zeer eenvoudig. Wanneer je, je geld investeert in bepaalde assets is het mogelijk dat je daarmee een bepaalde return on investment zal weten te behalen. Dat is niet het geval wanneer je kiest voor het kopen van een auto. De waarde die je hebt geïnvesteerd zal dan ook naar alle waarschijnlijkheid alleen maar gaan afnemen doorheen de jaren. De keuze voor het financieren van zo’n voertuig maakt dat je niet je spaargeld dient aan te spreken. 

Een vergelijking uitvoeren is altijd de moeite waard

Sta je op het punt om een auto financiering aan te vragen? Hou er in dat geval rekening mee dat dit één van de meest concurrentiële krediet- of financieringsvormen is op de markt. Dat is het gevolg van het feit dat het merendeel van de mensen er in de praktijk voor kiezen om een autolening af te sluiten wanneer ze een nieuw voertuig wensen te kopen. Het hoeft niet gezegd dat dit ervoor heeft gezorgd dat de vraag naar dit type financiering door de jaren heen danig is toegenomen. Dit heeft de intresten danig onder druk gezet waardoor het vandaag de dag mogelijk is om deze lening een stuk voordeliger af te sluiten. Hoe dan ook, vooraleer over te gaan tot het afsluiten van een auto financiering kan het dus zeker geen kwaad om even een objectieve vergelijking uit te voeren.