Motograndprix
Image default
Auto's en Motoren

Wat is polijsten?

Het is altijd fijn om weer met een schone en stralende auto de wasstraat uit te rijden. Een term die je waarschijnlijk vaak voorbij ziet komen tijdens een bezoekje aan de wasstraat is polish. Dit is de Engelse term voor het woord polijsten. Maar wat is polijsten nu eigenlijk? En wat doet het voor je auto? Het polijsten van je auto kun je op verschillende plekken laten doen. Hierbij verschillen de behandelingen onderling vaak van elkaar. Zo is er een verschil tussen polijsten in de wasstraat en een polijstbehandeling bij een speciaalzaak. In dit artikel lees je meer over de voordelen van polijsten en wanneer dit kan worden ingezet. 

Helpt bij krassen en doffe vlekken

Over het algemeen wordt polijsten ingezet voor krasjes en doffe vlekken op de lak van de auto. Door de techniek die wordt gebruikt worden de plekken waar beschadigingen zitten als het ware weggewerkt. Een volledige en uitgebreide polijstbehandeling kan worden vergeleken met schuurwerk. Hierbij is het belangrijk dat eerst de laklaag waar de beschadigingen zitten wordt geschuurd, zodat er een egale oppervlakte ontstaat waar mee gewerkt kan worden. Deze behandeling is vooral geschikt voor lakcorrecties. In de wasstraat wordt er onder polijsten iets anders verstaan. Hier gaat het namelijk over het oppoetsen van de auto. Hier komt het woord polish dan ook vandaan. Dit wordt gedaan met een wax of een coating en hier komt verder natuurlijk geen schuurwerk bij kijken. 

Beter resultaat bij speciaalzaak dan na de wasstraat

In de wasstraat gaat het voornamelijk om de glans en het effect dat een laagje wax of coating afgeeft. Bij elke auto wordt hetzelfde middel gebruikt en dit is vergelijkbaar met een glansmiddel. Dit geeft vooral een mooie uitstraling maar verdere beschadigingen aan de lak worden niet behandeld. Daarom is het bij echte lakbeschadigingen verstandig om een speciaalzaak te bezoeken. Hier kan de auto ook daadwerkelijk op een vakkundige manier geschuurd worden en vervolgens een nieuwe laklaag krijgen. Dit is een betere oplossing tegen krasjes dan een polish behandeling in de wasstraat. Uiteindelijk wordt bij een speciaalzaak net als in de wasstraat een afwerkende laag aangebracht voor een optimaal resultaat.