Motograndprix
Image default
Auto's en Motoren

Jouw motor verzekeren in vier eenvoudige stappen

Heb je een motor gekocht en wil je deze graag in het Nederlandse verkeer brengen? Dan is je motor verzekeren één van de eerste zaken waar je aandacht aan zal moeten besteden. Voor het verzekeren van je motor is het mogelijk om een keuze te maken uit verschillende soorten motorverzekeringen. Het is dan ook zeker niet zo dat er zomaar één enkele verzekering bestaat die als het meest optimaal wordt bestempeld voor elke verzekeringnemer, integendeel. Zou jij ook graag de voor jou meest interessante motorverzekering willen afsluiten? Dan is het de moeite waard om je even grondig te verdiepen in de informatie die we voor je op een rijtje hebben gezet hieronder op deze pagina.

1.) Bereid het afsluiten van de juiste motorverzekering grondig voor

Een motor verzekeren kan je dus doen op verschillende manieren. Voordat je op zoek gaat naar de voor jouw motor best mogelijke verzekering zijn er eigenlijk verschillende vragen die je voor jezelf moet beantwoorden. In eerste instantie zal je graag willen kijken naar de waarde die je motor vertegenwoordigt. Veel mensen staan hier opvallend genoeg niet zoveel bij stil, maar toch is dit zeer belangrijk. De waarde van een motor kan bijvoorbeeld (mee) bepalend zijn voor het feit of het interessant kan zijn om een allrisk af te sluiten of niet. Heb je immers slechts een beperkt bedrag betaald voor je motor? Dan is het mogelijk dat je de hoge verzekeringspremie van bijvoorbeeld de allrisk liever niet zal willen betalen. De waarde van je motor is dus sowieso zeer belangrijk.

Voor je motor verzekeren moet je niet alleen rekening houden met de waarde waar je voertuig over beschikt. Wat immers bovendien ook te denken van het aantal kilometers die je er mee gaat afleggen op jaarbasis? Ook dit is iets waar je zeker rekening mee moet houden. Voor heel wat mensen geldt bijvoorbeeld dat ze hun motor uitsluitend gebruiken voor recreatieve doeleinden. Het spreekt voor zich dat het aantal kilometers in dit geval vrij beperkt zal blijven. Ook het aantal kilometers die er afgelegd zullen worden kan een reden zijn om wel of niet te kiezen voor een allrisk verzekering.

2.) Vergelijk de polisvoorwaarden van de motorverzekeringen

De tweede stap die je moet doorlopen met betrekking tot een motor verzekeren heeft betrekking tot het vergelijken van de polisvoorwaarden waar de verschillende verzekeringen over beschikken. Wanneer je dat doet wordt meteen duidelijk dat de WA-verzekering (uiteraard) de meest voordelige optie is. Voor deze motorverzekering geldt dan wel dat ze zeer voordelig is af te sluiten, daarnaast is het wel zo dat er slechts een beperkt aantal dekkingen aan zijn verbonden. Je bent met deze verzekering dan ook uitsluitend verzekerd voor schade die je met je motor veroorzaakt aan derden.

Er bestaan echter nog twee uitgebreidere motorverzekeringen buiten bovenstaande optie waar je ook voor kan kiezen. We hebben het hierbij natuurlijk over de WA+ beperkt casco motorverzekering en de allriskverzekering. Voor deze eerste optie geldt dat je kan rekenen op verschillende dekkingen voor eigen schade. Het gaat hierbij concreet om de dekkingen zoals hieronder opgelijst:

 • Een dikke voor schade als gevolg van een brand of natuurgeweld;
 • Schade veroorzaakt door een inbraak of door bijvoorbeeld diefstal;
 • Schade veroorzaakt door joyriding;
 • Schade als gevolg van een aanrijding met loslopende dieren;

De bovenstaande vier aanvullende dekkingen zorgen ervoor dat een motor verzekeren door middel van een WA+ beperkt cascoverzekering zeer interessant kan zijn voor heel wat potentiële verzekeringnemers. Heb jij er echter voor gekozen om een echt dure motor aan te kopen? Ben jij bovendien ook iemand die heel wat kilometers aflegt met zijn of haar motor? Dan zal de keuze voor de allrisk wellicht al snel zijn gemaakt. In dit geval ben je immers ook verzekerd tegen schade die wordt veroorzaakt aan de eigen motor door bijvoorbeeld slippen, botsen of vallen.

3.) Denk ook goed na over de verschuldigde premie bij je motor verzekeren

Het spreekt voor zich dat ervoor een motor verzekeren altijd een bepaalde kostprijs dient te worden betaald. Ook hier zal je als verzekeringnemer natuurlijk bij stil willen blijven staan. De hoogte van de premie die je moet betalen wordt bepaald door verschillende factoren, namelijk:

 1. Het soort motorverzekering die je gaat afsluiten;
 2. De specificaties waar te verzekeren motor over beschikt;
 3. Het eventuele schadeverleden van jou als bestuurder van de motor;
 4. De eventuele extra dekkingen die je wenst af te sluiten;
 5. Het eigen risico dat al dan niet van toepassing is;

Je kan uiteraard wel graag bepaalde dekkingen willen bij je motor verzekeren, maar je moet je ook altijd de vraag stellen of de gewenste verzekering daardoor nog binnen je budget valt of niet. Wil je graag optimaal je motor verzekeren, maar heb je toch eerder slechts beperkte financiële middelen voor handen? Dan is het wellicht interessant om ervoor te kiezen om je premie op te splitsen en ze bijvoorbeeld maandelijks of per kwartaal te betalen. Vergeet hierbij ook nooit om je motorverzekering vergelijken.

4.) Wat zijn de mogelijkheden om te besparen op je motorverzekering?

Natuurlijk wil je graag bij je motor verzekeren kunnen rekenen op zo optimaal mogelijke dekkingen. Dit gezegd hebbende is het zoals hierboven reeds vermeld natuurlijk ook belangrijk om de kosten zoveel mogelijk binnen de perken te kunnen houden. Niemand vindt het namelijk fijn om een hoge verzekeringspremie te moeten betalen. Dat hoeft gelukkig ook niet. Voor je motor verzekeren geldt dat er op tal van verschillende manieren een interessante besparing kan worden gerealiseerd. Hoe? Dat maken we je meteen duidelijk door middel van het onderstaande overzicht.

 • Voer altijd een vergelijking tussen motorverzekeringen bij verschillende verzekeraars uit;
 • Probeer het eigen risico (indien van toepassing) te optimaliseren;
 • Sluit geen dekkingen af voor je motor waar je eigenlijk niet echt behoeften aan hebt;
 • Zorg voor een goed en net schadeverleden;

Je motor verzekeren hoeft in de praktijk absoluut geen zeer dure aangelegenheid te zijn, integendeel. Dit althans niet wanneer je de juiste keuzes maakt. Hou je echter met een aantal belangrijke factoren geen rekening? Dan is het zomaar mogelijk dat je voor jouw motor verzekeren een prijs zal moeten betalen die eigenlijk veel te hoog is gelegen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

 

Heb je naast een motor ook een oldtimer? Kijk dan ook eens naar een oldtimerverzekering!