Motograndprix
Image default
Auto's en Motoren

Wel of geen motor occasion kopen?

Wel of geen motor occasion kopen?

De lente komt eraan. Dat betekent ideale weersomstandigheden om er met de motor op uit te trekken. Bent u nog niet in het bezit van een motor? Of wilt u een nieuw model aanschaffen? Dan is de lente ook misschien wel het ideale moment voor uw nieuwe aankoop. Dan rest alleen nog de vraag: Is het verstandig om een tweedehands model te kopen? Of kunt u beter voor een splinternieuwe tweewieler gaan?

Motor occasions: de voor- en nadelen 

Het grootste voordeel van een tweedehands motor (bijvoorbeeld de bmw motor occasions) is vaak de aanzienlijk lagere aanschafprijs. Je krijgt meer voor hetzelfde geld en ervaart ook minder afschrijving. Maar wegen deze voordelen zwaarder dan de nadelen? Die beslissing moet u zelf maken. Wij sommen de voor- en nadelen van het kopen van een tweedehands motor voor u op. 

Voordelen tweedehands motor

Lager in aanschaf

Het grootste voordeel is de lagere aanschafprijs. Waar nieuwe motoren al snel boven de 7 à 8 duizend euro kosten, kun je een motoroccasion al aanschaffen vanaf enkele honderden euro’s. Uiteraard krijg je voor dit bedrag niet de nieuwste motor. Maar mocht budget een grote rol spelen in jouw keuze, is een motoroccasion zeker het overwegen waard.

Minder afschrijving

U heeft vast wel eens de uitspraak “zodra je de auto over de drempel van de dealer rijdt, is die gelijk al 50% minder waard” voorbij horen komen. Dit fenomeen staat beter bekend als de afschrijving. De afschrijving van een nieuwe motor is een stuk hoger dan een tweedehands motor. Motoren dalen voornamelijk in de periode direct na de aanschaf, in waarde. De snelheid van deze waardedaling neemt af naarmate de tijd vordert.
Als u een tweedehands motor aanschaft kunt u dus rekening houden met minder afschrijving.

Minder waardeverlies bij schade/valpartij

Mocht u vallen met de motor en loopt de motor hierdoor schade op? Dan hoeft u minder bang te zijn voor een flink verlies in waarde. Aangezien u een tweedehands model koopt is de motor waarschijnlijk niet meer in absolute nieuwstaat. Dit is ook doorgerekend in de prijs die u ervoor betaald heeft. Wilt u de motor dus een tijd later weer verkopen, dan heeft de schade waarschijnlijk niet heel veel invloed meer op de verkoopprijs.

Nadelen tweedehands motor

Genoeg redenen om een tweedehands motor aan te schaffen, toch? Helaas kleven er ook een aantal nadelen aan het aanschaffen van een tweedehands motor.

Moeilijker om het perfecte model te vinden

Wilt u een tweedehands motor kopen? Dan bent u beperkt in uw keuze. De opties en de kleur kunnen vaak niet gewijzigd worden. U moet dus op zoek gaan naar het gewenste totaalpakket. Dit kan soms best lastig zijn. 

Grotere kans op (niet zichtbare) mankementen

Wat voor een tweedehands auto geldt, geldt ook voor een tweedehands motor. Niet alle mankementen zijn altijd zichtbaar. Zijn de remmen aan vervangen toe? Of is het motorblok in slechte staat? Dit zijn problemen die u niet altijd tijdens een eerste testrit ondervindt. Het zou zonde zijn als u na enkele weken na aanschaf nog een hoop geld kwijt bent aan de reparatie van de motor. Zorg dus altijd dat u de motor aanschaft bij een vertrouwde partij, zoals BIQER.

Geen garantie

Koopt u particulier een tweedehands motor? Dan heeft u geen garantie. Mocht er iets met de motor aan de hand zijn, is dat uw probleem. Bent u dus opzoek naar een tweedehands motor is het verstandig om deze aan te schaffen via een gespecificeerde dealer. Zij bieden namelijk wel vaak garantie. 

Tweedehands motor kopen?

Een tweedehands motor is goedkoper in aanschaf, de afschrijving van een tweedehands motor is stukken lager en je verliest minder waarde bij schade of een valpartij. Maar, het perfecte model vinden is veel lastiger, de kans op niet zichtbare mankementen is een stuk groter en waarschijnlijk loop je garantie mis. Dus: wat wordt het?

Heeft u een beperkt budget? Dan lijkt de ideale oplossing een motor occasion aanschaffen. Doe dit wel via een gespecialiseerde dealer. Zij kijken de motor namelijk van top tot teen na. Zo weet je zeker dat je geen kat in de zak koopt. Daarnaast bieden sommige dealers ook garantie aan op tweedehands motoren en hebben ze vaak een uitgebreid assortiment.

 

https://biqer.nl/occasions